Juhannuksesta alkaa pullonpalautuksen sesonki

Suomessa palautettiin vuonna 2023 enemmän pantillisia juomapakkauksia kuin koskaan aikaisemmin. Edellisvuoden palautusmääriin kasvua tuli noin 39 miljoonaa pakkausta ja kaiken kaikkiaan vuonna 2023 palautettiin 2,2 miljardia pantillista pakkausta.

Kaikkein eniten suomalaiset palauttivat palautuspisteisiin pantillisia tölkkejä, joita palautui yli 1,4 miljardia kappaletta. Pantillisia muovipulloja taas palautettiin 662 miljoonaa ja lasipulloja 125 miljoonaa kappaletta.

Suomalaiset käyttävät yhä palautusjärjestelmää ahkerasti ja tänä vuonna kaikkien pantillisten pakkausten palautusaste oli 97 prosenttia. Suurin osa suomalaisista kokeekin pullojen ja tölkkien palauttamisen helpoksi.

– On vain kolme tapaa, joilla suomalainen voi pilata pantillisen pullon tai tölkin kiertokulun. Älä riko, heitä juomapakkausta roskiin tai piilota sitä puskiin tai kaapin perälle. Kun sen sijaan palautat sen palautusautomaattiin, niin pullo ja tölkki kiertää ikuisesti, sanoo pantillisten juomapakkausten kierrätystä hallinnoivan Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Juhannuksena palautetaan paljon – pantti kiinnostaa entistä enemmän

Kesäloma-aika ja erityisesti juhannus näkyy piikkinä juomapakkausten palautusmäärissä ja nyt onkin edessä palauttamisen tehoviikot. Onneksi suomalaiset palauttavat pulloja ja tölkkejä ahkerasti.

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) tutkimusyhtiö Verianilla tänä keväänä teettämän kyselytutkimuksen vastaajista 61 prosenttia ilmoittaa palauttavansa aivan kaikki pantilliset juomapakkaukset. Lisäksi 23 prosenttia kertoo palauttavansa ne 95-prosenttisesti.

Kaksi tärkeintä motivaattoria pakkausten palauttamiseen on perinteisesti ollut niistä saatava pantti ja ympäristösyyt. Tällä kertaa 58 prosenttia vastaajista sanoi pantin olevan tärkein syy juomapakkausten palauttamiselle. Ympäristösyyt nosti tärkeimmäksi 39 prosenttia. Vuonna 2022 samassa tutkimuksessa 52 prosenttia kertoi pantin olleen tärkein syy ja 45 prosenttia vetosi ympäristösyihin.

– Kyselymme vastaukset heijastelevat usein yhteiskunnan sen hetkistä tilannetta ja siten lienee luonnollista, että pantti kiinnostaa tänä keväänä inflaation ja taloudellisen epävarmuuden jälkeen entistä enemmän. Ympäristösyyt nähdään kuitenkin myös yhä erittäin tärkeinä, Vihavainen pohtii.

Kun juomapakkausten materiaalit hyödynnetään yhä uudestaan, säästyy valtavasti luonnonvaroja ja energiaa. Esimerkiksi uuden tölkin valmistus kierrätetystä alumiinista vie vain 5 % ensivalmistusprosessin energiasta. Ja parasta on, että alumiini voi kiertää lähes loputtomasti. Palautetuista lasipulloista taas tehdään kierrätyslasia, josta jokainen valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 % vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista. Myös lasi kestää lähes ikuisen kierrättämisen.

Palpan tutkimusyhtiö Verianilla teettämään kyselyyn vastasi 1009 henkilöä 8. – 14.3.2024 välisenä aikana.