Suomen Pakkausyhdistys ry. 70 vuotta – Pakkaus-lehden juhlanumero on ilmestynyt

Suomen Pakkausyhdistys ry. täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Pakkaus-lehti puolestaan juhlii 60-vuotis- merkkipäiväänsä. Juuri ilmestynyt lehden vuoden neljäs numero juhlistaa Pakkausyhdistyksen vuonna 1954 alkanutta matkaa. Lehden artikkeleissa paitsi palataan menneeseen, myös suunnataan katse kohti tulevaa. Pakkaus-lehti postitetaan kaikille yhdistyksen jäsenille ja sen voi lukea myös digitaalisena osoitteessa e-paper.pakkaus.com tai lataamalla apin Apple Storesta tai Google Playsta.

Pakkausyhdistyksen vaiheista kertoo juhlanumeron pääkirjoituksessa yhdistyksen toimitusjohtaja ja lehden päätoimittaja Antro Säilä.

Suomen Pakkausyhdistys täyttää 70 vuotta – toimintaa on enemmän kuin koskaan

Pakkausyhdistyksen toiminta käynnistyi Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiön pakkausalan valiokuntana 1954. Tavoitteena oli tuotannon ja tuotteiden kuljettamisen tehostaminen pakkauksien avulla.  Vähitellen tuotannon tehostamisen rinnalle nousi uusia teemoja mm. moduulimitoitus sekä tuotteiden markkinointi ja brändäys. Pakkausten painaminen ja muu ulkoasujen suunnitteleminen olivat keskeisiä teemoja niin Pakkaus-lehden jutuissa kuin SPY:n koulutuksissa. 

Kuluttajien terveydestä ja turvallisuudesta huolehdittiin sääntelemällä ruoan kanssa suoraan kosketukseen tulevia pakkausmateriaaleja. Elintarvikekontaktimateriaalien ja niitä koskevan sääntelyn kehitys on ollut jo vuosikymmeniä SPY:n toiminnan ytimessä niin koulutusten ja lehtijuttujen kuin myös edunvalvonnan osalta.

1900-luvun viimeisen vuosikymmenen aikana alkanut ja 2000-luvulla kiihtynyt ympäristötietoisuus on merkinnyt myös Pakkausyhdistykselle paljon. Ympäristön tilan parantamiseksi on laadittu hurjat määrät lainsäädäntöä koskien mm. pakkausten kierrättämistä ja kertakäyttömuovien haittojen ehkäisemistä. SPY on ollut tiiviisti mukana lainsäädännön valmistelussa ja toimeenpanossa. 

Viimeisimmän pakkaustiedon tuottaminen jäsenten käyttöön on ollut SPY:n koulutustoiminnan lähtökohta. Pakkausalan peruskursseja on jo järjestetty 87 kertaa – syksyllä 2024 käynnistyy kurssi numero 88. Perinteisten yhdistyksen palvelujen, painetun lehden ja koulutusten sekä tapahtumien lisäksi SPY on digitalisoitunut. Pakkaus-lehden sovellus on saatavissa Applen ja Androidin versioina, Pakkausten hankintaopas on hakutoimintoineen netissä ajantasaisena koko ajan, koulutuksiin voi osallistua etäyhteyksin ja viimeisimpänä tuotteena Pakkausuutiset-uutiskirje ja -sivusto.

SPY:n toimiston pieni mutta dynaaminen joukkue valmistelee ja toimeenpanee asioita jäsenten ohjauksessa ja valvonnassa. Aktiivinen jäsenistö onkin edellytys elinvoimaiselle yhdistykselle. Säännöllisesti kokoontuvat toimielimet ja sitoutuneet jäsenyritysten edustajat huolehtivat toiminnan fokuksen säilymisestä jäsenten kannalta oikeissa asioissa.

Varsinaisia 70-vuotisjuhlia vietämme marraskuussa gaalaillallisen merkeissä PackSummitin yhteydessä Tampereella. 

Sitä ennen nautitaan kuitenkin kesästä!

Antro Säilä, päätoimittaja