Roskasta resurssia Cirrecissä

Linjasto Cirrecin tehtaalla

Duivenissa, Hollannissa avattiin 18.4.2024 Faerch Groupin Cirrec-kierrätyslaitoksen toinen linjasto, joka kolminkertaistaa yrityksen PET-muovien kierrätyskapasiteetin. Uudella linjastolla kierrätetään mekaanisesti PET-muovia, josta prosessoidaan elintarvikekelpoista muovigranulaattia.

Cirrec on maailman ensimmäinen laitos, jossa kotitalouksista kerätyistä ruokapakkauksista saatua materiaalia kierrätetään mekaanisesti uudelleen elintarvikepakkauksiksi. Laitoksella lajitellaan NIR-teknologian ja tekoälyn avulla kotitalousjätteistä talteen saatu PET-jae. Kierrätysprosessi on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn hyväksymä.

Cirrec-kierrätyslaitoksensa avajaiset olivat virstanpylväs matkalla muuttaa elintarvikepakkausten kierrätystä.

– Kierrätyslaitoksen avaaminen symboloi sitoutumistamme järjestelmän muokkaamiseen ja näyttää tietä koko toimialallemme, miten siirrytään lineaarisesta materiaalin käytöstä kierrättämiseen ja kierrätysliiketoiminnan tekemiseen, toimitusjohtaja Lars Gade Hansen sanoi avajaisissa. Muutos vaatii yhteistyötä, ja toimitusjohtaja kutsuikin sidosryhmiä mukaan kehittämään alaa yhdessä.

Faerch on investoinut Cirrec-teknologian kehittämiseen, koska pakkausteollisuudella on tarve käsitellä muovipakkausmateriaalia arvokkaana raaka-aineena, jota tulisi kierrättää, eikä polttaa tai haudata sitä kaatopaikoille.  

Tilaisuuden key note -puhuja oli kestävän kehityksen sanansaattaja, Unileverin entinen toimitusjohtaja Paul Polman, joka kehotti yrityksiä ottamaan käyttöön Net Positive -lähestymistavan: Net Positive vaatii nimensä mukaisesti yrityksiä antamaan yhteiskunnalle ja ympäristölle enemmän takaisin kuin mitä ne ottavat. Se haastaa tavanomaisen ajattelun ja rohkaisee yrityksiä ottamaan paalupaikan kestävän kehityksen edistämisessä.

Tällainen Net Positive -lähestymistapa on Faerchin pitkän tähtäimen tavoite. Yritys pyrkii kierrättämään tulevaisuudessa enemmän PET-materiaalia kuin mitä se itse saattaa markkinoille.  

Globaaleille markkinoille tulee vuosittain 400 000 tonnia eli noin 106 miljardia kappaletta jäykkiä elintarvikepakkauksia, joista nykyisin yli 90 % päätyy käytön jälkeen kaatopaikoille tai polttoon. Faerchilla on tästä 20 prosentin markkinaosuus, mikä tarkoittaa vuosittain noin 24 miljardia myytyä tuotetta.

Uuden Cirrec-linjaston avaamisen jälkeen jo 3 miljardia tuotetta saadaan kiertoon.  Faerchin tavoitteena on siirtyä tulevaisuudessa valmistamaan yhä enemmän tuotteita PETistä, joka yrityksen mukaan on ainoa muovimateriaali, jota voidaan kunnolla kierrättää.  Nyt yritys kierrättää 13 % omista tuotteistaan, mutta tavoite on, että 100 prosenttia kiertäisi ja että kierrätysmateriaalia pystyttäisiin tarjoamaan myös muiden yritysten raaka-aineeksi.

Laitoksen ensimmäinen linjasto on käyttänyt materiaalinaan pullonkeräyksestä saatua muovia.

– Olemme varastaneet materiaalia pullonvalmistajilta jo 35 vuotta, uuden linjaston käynnistämisen myötä voimme ottaa vastaan itse valmistamiamme tuotteita ja palauttaa ne takaisin markkinoille, sanoi Lars Gade Hansen.