PPWR puhutti Elintarvikepäivässä

– Ruoka-ala on EU:n säädellyin ala. Maantieteellisiä eroja ja kansallisia ratkaisuja ei huomioida riittävästi esimerkiksi pakkauksia koskevissa asetuksissa, esimerkkinä Suomessa loistavasti toimiva pullonpalautusjärjestelmä, totesi Annikka Hurme, Valion toimitusjohtaja ja ETL:n hallituksen puheejohtaja, avauspuheenvuorossaan Elintarviketeollisuusliiton Elintarvikepäivillä tiistaina 14.5. Helsingin Messukeskuksessa.

Eurovaaliehdokkaiden paneelissa, johon osallistuivat Eero Heinäluoma (SDP), Ville Niinistö (Vihr.), Vilhelm Junnila (PS), Elsi Katainen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.), oltiin tyytyväisiä suomalaisten meppien toimintaan EU:n pakkaus-ja pakkausjäteasetuksen käsittelyssä, jonka valmistelussa saatiin kumottua kertakäyttöastioiden käyttökielto pikaruokaravintoloissa. Muuten pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin lopputulos puhutti myös eurovaaliehdokkaita. Panelistit pitivät muovin kierrätyksen kehittämistä tärkeänä, mutta näkivät Suomen toimivalle pullojen kierrätysjärjestelmälle rinnakkaisen muovipakkausten uudelleenkäyttöjärjestelmän luomisen järjettömänä ja kustannuksiltaan kohtuuttomana.

– Muovin määrää on vähennettävä muilla keinoin, jolloin vaatimus uudelleenkäytöstä muuttuu automaattisesti. Muussa tapauksessa on haettava muita joustoja, tuplajärjestelmää ei kannata rakentaa, kiteytti Eero Heinäluoma.

Elintarvikepäivässä käsiteltiin myös pakkausmerkintöjen uusia vaatimuksia ja ohjeistuksia niin ympäristö- kuin terveysväittämien kannalta. Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielmin mukaan EU:n Pellolta pöytään -strategian toimintasuunnitelman mukaiset harmonisoidut, pakkauksen etupuolelle tulevat FOPNL pakkausmerkinnät ja ehdotukset alkoholijuomien merkintöjen kehittämisestä eivät ole edenneet suunnitellusti, eikä niiden aikataulusta ole tietoa.

Komission keväällä 2023 antama ehdotus ”usein hyvää sen jälkeenkin” merkinnästä tuotteen parasta ennen -merkinnän ohessa vedettiin pois käsittelystä. EU:n aamiaisdirektiivi, joka koskee hunajaa, hedelmätäysmehuja, hilloja, ja kuivattua maitoa sen sijaan hyväksyttiin 29.4.2024. Direktiivi edellyttää esimerkiksi hunajan alkuperän merkitsemistä viiden prosentin tarkkuudella myös hunajasekoituksissa.