Ekoälyä-hanke ratkoo jätteentunnistuksen ongelmia

Muovijätteen kierrätystavoitteesta jääminen maksoi Suomelle vuonna 2024 89 miljoonaa euroa. Yksi mahdollisuus kierrättämisen ja uudelleenkäytön tehostamiseen on hyödyntämiskelpoisten jätteiden tunnistaminen jätteenkäsittelylaitoksilla.

Vuonna 2024 käynnistynyt Ekoälyä-hanke ratkoo jätteentunnistukseen liittyviä ongelmia anturiteknologian ja koneoppimisen avulla. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston ja Westenergyn yhteistyöprojektissa kehitetään edullista ja liikuteltavaa tunnistusratkaisua jätteenkäsittelylaitoksille. Ohjelmiston pyörittäminen onnistuu jo alle 200 euroa maksavalla pientietokoneella, Haaga-Helian tiedotteessa kerrotaan.

Hankkeen tavoitteena on pilottikäyttö jätteenkäsittelylaitoksella jo tänä vuonna

Pilotit toteutetaan neljässä eri jätehuoltoketjun pisteessä.

Vastaavia ratkaisuja voidaan asentaa myös kuljetusautoihin ja jäteastioihin. Ohjelmistoa pyörittävään pientietokoneeseen voidaan yhdistää erilaisia antureita, jotka tunnistavat jätelajeja ja niiden koostumuksia muun muassa muodon ja tiheyden perusteella.

Hankkeessa kootaan relevanttia jätedataa, eli aitoa suomalaista jätettä, jotta kone oppii tunnistamaan eri jätteitä myös haastavimmissa kuormissa.