G-Taskin Markku Aittola on kehittänyt yhteistyössä Suomen Tennisliiton ja pakkaustuottajayhteisö Sumin kanssa tennispallojen ja tennispallopakkausten kierrätysjärjestelmän, joka pilotoidaan käyttöön joulukuussa 2024 Espoon Targa Arenalla.
Palloja tuotetaan maailmassa vuosittain noin 400 miljoonaa. Suomessa 300 000 harrastajaa käyttää arviolta miljoona palloa vuodessa. Suurin osa palloista ja pallojen metalli- tai muovipakkauksista päätyy halleilla ja kotona sekajätteeseen. Arenalla tehdyn koostumustutkimuksen mukaan kentällä sijaitsevan sekajäteastian sisällöstä vain 0,9 % oli oikeasti sekajätettä. 89,5 % jätteestä oli palloja, pallojen säilytysputkiloita ja niiden kansia.
Aittolan kehittämässä kierrätysjärjestelmässä kenttien laidoille tuodaan kolme kannellista keräysastiaa, joista yhteen erilliskerätään pallot ja kahteen muuhun muovit ja metallit, eli materiaalit, joista myös pallojen pakkaukset on tehty. Uusi keräysjärjestelmä nostaa tennishallien kierrätysastetta jopa 94,4 prosenttiin.
Kerätyt pallot kierrätetään kemiallisesti Sumin yhteistyökumppanille Wastewisella, jossa pallot sulatetaan ja niistä saadaan pyrolyysiöljyä, josta valmistetaan uutta raaka-ainetta muoviteollisuuteen. Putkilot ja niiden kannet menevät jo olemassa oleviin muovi- ja metallipakkausten kierrätyskanaviin.
Espoon Targa Arenan pilottihankkeen on määrä kestää kaksi kuukautta, jonka aikana nähdään miten pelaajat ja hallinkäyttäjät alkavat käyttää uusia kierrätyspisteitä. Hankeen aikana seurtaan myös keräysmääriä sekä lajittelun onnistumista ja kehitetään logistiikkaa. Hanke on tarkoitus laajentaa koko Suomen kattavaksi vuoden 2025 aikana. Euroopassa käytetään vuosittain noin 120 miljoonaa palloa, joten pidemmän tähtäimen tavoitteena on rakentaa Euroopan laajuinen keräysverkosto, G-Task, Sumi Oy ja Suomen Tennisliitto kertovat tiedotteessaan.