Itse keksittyjä logoja, läpinäkymättömiä hiilijalanjälkilaskelmia ja puutteellisia tietoja. Finnwatchin tiistaina julkaisemassa raportissa tarkasteltiin ilmastoväittämiä yhdeksän esimerkkituotteen kautta.
Finnwatch perkasi tuotekohtaisten ilmastoväitteiden perustelut ja havaitsi niissä puutteita. Esimerkiksi se, mitä ilmastoväitteen taustalla olevasta päästölaskelmasta kerrotaan julkisuuteen, oli puutteellista jokaisen arvioidun tuotteen kohdalla. Tarkastelluista tuotteista heikoiten suoriutui yrityksen itse keksimällä Climate Positive -merkillä varustettu Planti-kaurajuoma, jonka hiilijalanjäljestä tai sitä koskevasta laskelmasta ei saatu juuri mitään tietoa.
Planti on siirtynyt Valion tytäryhtiö Oddlygoodille syksyllä 2023. Finnwatchin raportin mukaan Oddlygood on kertonut, että Kavlin suunnittelemia pakkauksia käytetään toukokuuhun 2024 asti, minkä jälkeen tuotteissa siirrytään Oddlygoodin suunnittelemiin pakkauksiin ja samalla luovutaan Kavlin Climate positive -logosta.
– Epämääräisyyden vuoksi tuotemerkinnät eivät auta tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja. Sekä kuluttaja-asiamies että hiilijalanjälkilaskentaa ohjeistavat standardit kehottavat tarjoamaan vaivattomasti saatavilla olevat luotettavat perustelut ilmastoväitteille. Näitä ohjeita ei juurikaan noudateta, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo.
Vertailussa oli mukana muun muassa kolme hiilineutraalina tai päästökompensoituna myytävää kahvia. Jokaisella näistä oli omat käytännöt sen suhteen, miten päästöjä lasketaan ja mitä laskennasta tai päästöhyvityksistä kerrotaan julkisuuteen. Finnwatchin kyselyssä selvisi, että vain Paulig huomioi laskelmassaan kahvin keittämisestä aiheutuvat päästöt ja käytti kolmannen osapuolen kriteereihin perustuvaa ilmastomerkintää. Muut olivat keksineet ilmastologonsa itse.
– Kuluttajat eivät tiedä, mitä hiilijalanjälkilaskelmiin on sisällytetty ja ovatko väitteet vertailukelpoisia eri tuotteiden välillä. Riippumattomia sertifikaatteja imitoivat yritysten itse keksimät logot saavat asiantuntijankin pään pyörälle, Leipola huomauttaa.
Sen lisäksi, että hiilijalanjälkien laskennasta tarjottava tieto on kirjavaa, puutteita on myös laskennan ohjeistuksissa. Vaikka niin sanottujen hiilijalanjälkien laskentaan käytettävän elinkaariarvioinnin periaatteet ovat vakiintuneet melko hyvin, eivät käytännön tasolle menevät laskentaohjeet ole riittävän tarkkoja tai keskenään yhteensopivia. Tämä jättää vapauksia laskijalle ja tulkinnanvaraa tuloksiin.
– Ongelma on ollut pitkään tiedossa. EU-komissiolla on ollut yli kymmenen vuotta käynnissä hanke, jonka on määrä yhdenmukaistaa laskentaa esimerkiksi tuoteryhmäkohtaisilla ohjeilla. Prosessi on kuitenkin hyvin sekava ja käytännön tuloksia on tullut laihasti. Tulevan komission on huolehdittava, että ohjeistukset saadaan valmiiksi ja käyttöön.
Ilmastoväittämiä koskeva lainsäädäntö on kiristymässä lähivuosina, kun asiaa koskevat EU-direktiivit pannaan kansallisesti toimeen. Uudistuksen myötä väittämien läpinäkyvästä perustelemisesta tulee pakollista ja yritysten itse keksimät sertifikaatteja imitoivat logot kielletään. Samalla kielletään päästöhyvityksellä perustellut väittämät kuten “hiilineutraali”. Finnwatchin tarkastelemista yhdeksästä tuoteväitteestä kaikkiaan seitsemän tullaan kieltämään.
– On hyvä, että viherpesua laitetaan kuriin. Samalla on tärkeää, että kun jotkut yritykset joutuvat luopumaan vanhoista ilmastoväittämistä, ne eivät ota takapakkia ilmastotyössään vaan tekevät aiempaa enemmän ja perustelevat sen aiempaa paremmin.
Vaikka Finnwatch moittii useita selvityksen kohteena olleita yrityksiä epämääräisyyksistä ilmastoväitteiden takana, järjestö haluaaa samalla korostaa, että moni muu yritys ei ole tehnyt mitään toimia tuotekohtaisten päästöjen selvittämiseksi.
– Tuotekohtaista päästötietoa tarvitaan ehdottamasti lisää. Nyt tarvitaan toimialojen ja lainsäätäjän yhteistyötä, jotta päästötiedot saadaan tulevaisuudessa palvelemaan aidosti tehokkaita ilmastotoimia.
Myönteistä on se, että tarkempia laskentasääntöjä kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen vetämässä hankkeessa kehitetään parhaillaan laskentaohjetta, joka tuottaisi vertailukelpoista päästötietoa elintarvikkeista. Myös EU-tason tuoteryhmäohjeet voisivat palvella tätä tarkoitusta, jos niiden kehitys saataisiin raiteilleen.